Kampanja - ©-DAY

Vuosittain juhlitaan luovan työn arvoa tekijänoikeuspäivänä eli ©-DAY:na 26.4.

Koronakevät -21 ja edeltävä vuosi muutti kaikkien arjen. Galleriat ja teatterit suljettiin, tapahtumat ja tempaukset peruutettiin, ravintola- ja baarikeikat jäivät väliin. Tästä seurasi työttömyyttä, arvottomuuden kokemuksia ja monelle myös kuukausia ilman toimeentuloa.

Päättäjiltä kuultiin kyllä puhetta menetysten korvaamisesta ja tukipakettikin saatiin. Hyvä niin. Tärkein jäi kuitenkin huomiotta: Vaikka luova työ tuo Suomeen vuosittain noin 8 miljardin euron lisäksi iloa, hyvinvointia ja uusia ideoita, alalta leikataan tulevaisuudessa jopa kymmeniä miljoonia euroja. Leikataan, vaikka ala työllistää enemmän kuin metsäteollisuus suoraan.

Leikataan, vaikka naapurimaissamme tehdään päin vastoin ja saadaan investoinneilla kasvua. Leikataan, vaikka kyseessä on globaalisti tunnistettu kasvuala, jota robottikaan ei korvaa. Leikataan, vaikka luovuus ja innovaatio tuottavat menestystä myös muille aloille.

Siksi ©-DAY muutti muotoaan: tänä vuonna se kampanjoi Suomi elää luovuudesta -vetoomuksella, joka haastaa nostamaan luovat alat niiden ansaitsemaansa arvostukseen – teoissa ja puheissa. Jotta Suomessa on iloa, viihdettä, hyvinvointia, työtä ja kasvua jatkossakin.

Lataa kampanjan avauksen mediatiedote (PDF, 7.5.2021).

Kansalainen,
voi tukea viestiämme täällä.

Kampanjan mahdollistavat

Kampanjan mahdollistaa Tekijänoikeusakatemia ry, johon kuuluvat Teosto, Kopiosto, Gramex, Kuvasto, Sanasto ja APFI. Käytännön koordinaatiosta vastaavat Kreab ja Helsinki 14.

Yritys, yhteisö tai organisaatio, olemme kiitollisia myös kaikista kampanjan lisätukijoista – ole yhteydessä meihin cday@kreab.com ja ideoidaan juuri teille sopiva tapa tulla mukaan!